fbpx Skip to main content

6. Beweging

Beweeg je gezond!

Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook cruciaal voor je brein & hormonen – zeker in de pre- & perimenopauze. In deze fase vinden er grote hormonale veranderingen plaats die je brein kwetsbaarder kunnen maken voor stress, stemmingswisselingen en cognitieve achteruitgang. Bewegen helpt je brein hier weerbaarder tegen te worden en ondersteunt je hormonen op een natuurlijke manier.

Bij beweging is maar liefst 70% van je hersencellen actief. Het stimuleert de aanmaak van BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), een stofje dat als een soort ‘pokon’ werkt voor je brein. Het helpt bij de aanmaak van nieuwe hersencellen en versterkt de verbindingen tussen deze cellen. Dit zorgt ervoor dat je brein beter functioneert, sneller kan schakelen en veerkrachtiger wordt. In de pre- en perimenopauze, wanneer schommelingen in hormonen als oestrogeen en progesteron invloed hebben op je stemming, geheugen en energie, is dit extra belangrijk.

Daarnaast draagt beweging bij aan een betere insulinegevoeligheid, wat helpt om gewichtstoename en energiedips te voorkomen – vaak voorkomende uitdagingen in deze levensfase. Regelmatig bewegen kan zelfs het risico op hart- en vaatziekten, neurodegeneratie en diabetes verlagen, waar vrouwen na hun 40e gevoeliger voor zijn.

Vermijd echter langdurige intensieve cardio, omdat dit je stresshormoon cortisol kan verhogen. Kies in plaats daarvan voor activiteiten zoals wandelen, krachttraining, yoga of pilates. Deze vormen van beweging stimuleren je brein en lichaam, zonder je hormonen extra te belasten.

Kortom, beweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook een onmisbare sleutel tot hormonale balans, mentale helderheid en meer energie in de pre- en perimenopauze!

De 7 pijlers

Lees hier meer over alle 7 Brain Balance pijlers