Skip to main content

Onlangs werd er in de klas van mijn dochter gevraagd naar het beroep van de ouders. Mijn dochter zei dat ik bij de politie werk. Dat ze hiermee de suikerpolitie bedoelde was niet helemaal duidelijk…

Regelmatig krijg ik vragen en opmerkingen over het wel of niet eten van gezonde voeding en dan met name suikers. Veel mensen vinden alle ophef over suiker maar onzin en doen het af met het hoort erbij, het is toch zielig als je kind geen snoep krijgt en de oudere generatie zegt vaak ik ben er toch ook groot mee geworden? Zelf deed ik tot een aantal jaar geleden ook maar wat als het op voeding aan kwam. Ik dacht dat ik gezond at, maar toen ik me erin ging verdiepen viel dat aardig tegen.

Sinds ik weet wat de negatieve effecten zijn van geraffineerde suikers (frisdrank, koek, snoep, kant en klare sauzen, vruchtensappen, krokante muesli etc) op mijn gezondheid en die van mijn kinderen ben ik er heel voorzichtig mee. Ik haal het niet in huis en probeer mijn dochters mee te geven wat het effect van suikers is op hun gezondheid zodat zij daar zelf goede keuzes in kunnen gaan maken. Natuurlijk is dit voor een kinderbrein van 7 en 9 jaar oud nogal een uitdaging als het overal aan hen wordt aangeboden. Maar inmiddels hoor ik ze wel steeds vaker zelf kiezen voor water ipv appelsap of dubbelfris en ook geven ze aan dat het genoeg is of bewaren ze het voor een later moment. Het liefst zou ik willen dat ze het helemaal niet eten maar iedere winst is meegenomen.

Waarom is suiker niet goed voor ons?
Gemiddeld consumeren Nederlanders maar liefst 16 suikerklontjes aan (toegevoegde) suikers per dag (cijfers van het Diabetesfonds). Dat komt neer op 23 kilo vrije suikers per jaar. Het vervelende is dat we vaak niet eens doorhebben dat we te veel suiker binnenkrijgen. Dit met dank aan de voedselindustrie die ons op slinkse wijze een dagelijkse overdosis toegevoegde suikers weet te serveren. Een gemiddelde Nederlander krijgt zo’n 30 procent te veel suiker binnen.

De negatieve effecten van suiker:
Vermindert energie; het geeft je een tijdelijke piek maar daarna stort je bloedsuikerspiegel weer in. Deze constante pieken en dalen kosten je lijf extra veel energie met vermoeidheid als gevolg.
Leververvetting; als je te veel suiker binnenkrijgt, wordt maar een deel omgezet in glucose en dus energie. Het overbodige deel wordt opgeslagen als vet in de lever.
Diabetes; bij overmatige consumptie van suiker wordt je lichaam minder gevoelig voor het hormoon insuline. De insuline werkt dan minder goed, waardoor je bloedsuikergehalte te hoog wordt. Wanneer dit langdurig het geval is kan dit leiden tot diabetes.
Veroudert de hersenen sneller en zorgt voor een kleiner hersenvolume en een slechter geheugen. Dit treed al op bij het drinken van één suikerrijke drank per dag. Ook light frisdrank heeft een negatief effect op de hersenen, en leidt tot een verhoogd risico op beroertes en dementie.
Disbalans in de darmen; schimmels en slechte bacteriën zijn namelijk dol op suikers en worden hierdoor gevoed.
Huidproblemen; je huid veroudert sneller en krijg je sneller rimpels.
Gebitsproblemen; hoe meer suiker hoe groter de kans op tanderosie.
• Vermindert je weerstand; je wordt sneller ziek.
• Suikers verstoren verder ook allerlei processen in ons lichaam, zoals onze hormoonhuishouding.

Vicieuze cirkel
Vanaf het moment dat suiker onze tong raakt, wordt ons smaakcentrum in ons brein direct geactiveerd en vervolgens ook ons beloningscentrum (dopamine). Door de aanmaak van dopamine willen we er meer van. Daarnaast zorgt suiker voor pieken in je bloedsuikerspiegel en dus in je energieniveau. Je hebt tijdelijk een stuk meer energie, maar omdat je bloedsuikerspiegel daarna weer ‘instort’ krijg je daarna weer een enorme behoefte aan suiker om dat energiepeil weer omhoog te brengen. Zo kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel van suiker eten dat iets weg heeft van een verslaving.

Hoe kom je ervan af?
Het afkicken van suiker kan lastig zijn. Je moet eerst door de energiedips heen om vervolgens tot een stabielere bloedsuikerspiegel en dus stabieler energieniveau te komen. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:
1. Kennis over de werking van je brein en lichaam. Zoals het lezen van deze blog.
2. Verminderen van stress; bij stress grijpen we sneller naar ongezonde keuzes.
3. Intermittent fasting; verminder het aantal eetmomenten en je eetraam.
4. (Nuchter) bewegen
5. Eet gevarieerd
6. Eet onbewerkte voeding
7. Ondersteuning door supplementen

Heb je ondersteuning nodig om je eetpatroon te veranderen? Laat het me dan weten dan gaan we samen aan de slag!