5. Ontspanning

Essentiele modus van rust en herstel

Een van de gevaren voor ons brein is spanning. Door spanning blokkeren hele delen van de hersenen wat ons belemmert in de stappen die we willen zetten. De onrust die veel mensen tegenwoordig ervaren begint dan ook bij een teveel aan spanning en een gebrek aan ontspanning. Fysieke en mentale klachten bouwen zich hierdoor op en monden uiteindelijk uit in stress of zelfs een burn out.

Ervaar jij dagelijks veel spanning? Dan is het tijd voor verandering. We kunnen namelijk niet altijd maar aan staan en productief zijn. Toch voelen veel mensen de druk om hun tijd nuttig te besteden en constant te presteren. Maar als je wilt presteren, zul je eerst moeten leren om te ontspannen. Ontspanning is meer dan alleen een tegenhanger van inspanning. Het is een essentiële modus van rust en herstel die we nodig hebben om zowel geestelijk als lichamelijk optimaal te kunnen functioneren. Tijdens ontspannen biedt je je brein een omgeving waarin het tijd en ruimte ervaart om op te laden.

Vaak gebruiken we excuses die voortkomen uit belemmerende overtuigingen zoals: ‘Ik heb het te druk om te bewegen en te ontspannen’, ‘Eten kan net zo goed tijdens werk achter mijn bureau’ of ‘Pauzeren is zonde van mijn tijd’. Onjuiste breinwaarheden die je vroeg of laat in de problemen brengen. Je kunt je brein zien als een mobiele telefoon, die je bij een laag batterijniveau aan de oplader hangt. Toch handelen we hier meestal niet naar. We hebben het gevoel zelf de controle te hebben en eindeloos te kunnen doorgaan. Helaas is het tegendeel vaak waar. Wanneer je in balans bent kun je weliswaar een hoop aan, maar ontspanning is de sleutel om die balans te kunnen waarborgen.

De 7 pijlers

Lees hier meer over alle 7 Brain Balance pijlers