Essentiele modus van rust en herstel
Spanning is een van de grootste bedreigingen voor ons brein. Het blokkeert hele hersengebieden, waardoor je wordt belemmerd in de stappen die je wilt zetten. De onrust die zoveel mensen tegenwoordig voelen, begint vaak bij een teveel aan spanning en een tekort aan echte ontspanning. Dit leidt tot een opeenstapeling van fysieke en mentale klachten, die uiteindelijk kunnen uitmonden in chronische stress of zelfs een burn-out.
Voel jij dagelijks veel spanning? Dan is het tijd om daar iets aan te veranderen. We kunnen niet altijd ‘aan’ staan en productief zijn – hoe groot die maatschappelijke druk ook voelt. Veel mensen hebben het idee dat ze hun tijd nuttig moeten besteden en constant moeten presteren. Maar als je écht wilt presteren, begint dat met leren ontspannen. Ontspanning is niet alleen een tegenhanger van inspanning; het is een essentiële modus van rust en herstel die je lichaam en geest nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Pas wanneer je écht ontspant, geef je je brein de ruimte om op te laden.
Toch houden we onszelf vaak tegen met excuses die voortkomen uit belemmerende overtuigingen, zoals:
- “Ik heb het te druk om te bewegen of te ontspannen.”
- “Ik kan net zo goed eten achter mijn bureau.”
- “Pauzeren is zonde van mijn tijd.”
Deze ‘breinwaarheden’ lijken logisch, maar zijn juist de oorzaak van uitputting en onbalans. Vergelijk je brein eens met een mobiele telefoon: bij een lege batterij laad je die meteen op. Waarom behandel je jezelf dan anders? We denken vaak dat we eindeloos door kunnen gaan en de controle hebben, maar zonder voldoende ontspanning raak je sneller uit balans dan je beseft.
Juist in de pre- en perimenopauze – een fase waarin je brein en lichaam al veel veranderingen doormaken – is ontspanning de sleutel om fysieke en mentale balans te bewaren. Het is geen luxe, maar een noodzaak voor herstel, energie en veerkracht.