In balans naar een betere nachtrust
Een goede nachtrust is van onschatbare waarde, zeker in de pre- en perimenopauze, wanneer hormonale schommelingen je slaapritme flink kunnen verstoren. Slapen begint bij een brein in balans. Als je lekker slaapt, word je uitgerust wakker, start je de dag met energie en help je je lichaam en geest optimaal herstellen.
Tijdens je slaap herstelt je lichaam niet alleen spieren en pezen, maar reguleert je brein ook de aanmaak van belangrijke afweerstoffen die je immuunsysteem versterken. Dit is cruciaal in deze levensfase, waarin je vaak meer behoefte hebt aan ondersteuning van je weerstand. Daarnaast speelt slaap een belangrijke rol in de verwerking van emoties en het opslaan van herinneringen. Je hersenen ordenen ’s nachts de gebeurtenissen van de dag en slaan belangrijke informatie op in je lange termijn geheugen. Goed slapen betekent niet alleen meer energie, maar ook een betere concentratie, minder prikkelbaarheid en een grotere veerkracht tegen stress.
Veel vrouwen in de pre- en perimenopauze ervaren echter slaapproblemen, zoals:
Moeite met in slaap vallen door piekeren
Regelmatig wakker worden midden in de nacht
Vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen
Vermoeid wakker worden ondanks voldoende uren slaap
Deze uitdagingen kunnen voortkomen uit schommelingen in oestrogeen en progesteron, die een directe invloed hebben op je bioritme. Maar gelukkig kun je met de juiste slaaphygiëne veel verbeteren. Let bijvoorbeeld op wat je overdag en ’s avonds doet:
Beperk cafeïne na de middag
Creëer een vast slaapritueel om je brein tot rust te brengen
Vermijd schermen met blauw licht in de avond
Zorg voor een donkere, koele en rustige slaapkamer
Door bewust met je slaap om te gaan en je brein in balans te brengen, kun je beter uitgerust en energiek door deze levensfase gaan. Slaap is geen luxe, maar een essentieel fundament voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid.