3. Stress

Chronische stress; oorzaak overprikkeld brein

Het woord stress roept bij de meeste mensen direct een negatieve associatie op maar stress kan ook positief zijn. In de basis is stress namelijk niets anders dan druk, spanning of belasting. De biologische functie daarvan is dat het je als mens helpt om te overleven. Zonder stress is er geen leven.

Acute kortdurende stress maakt je sterker terwijl chronische stress kan leiden tot depressie, angst of zelfs een burn out. Teveel aan stress zorgt voor een disbalans in je hersenen en daarmee in je leven. Je ervaart dan continue belasting van je systeem en dat heeft zowel fysiek als mentaal vervelende gevolgen. Als de eerste symptomen van stress zich aandienen, ben je jezelf meestal al te lang voorbij gelopen. De eerste waarschuwingssignalen van je lichaam zijn relatief onschuldige symptomen als hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, hartkloppingen en chronische vermoeidheid. Maar kunnen op de lange termijn ernstigere vormen aannemen.

De oorzaken van stress zijn voor iedereen verschillend. Een hoge werkdruk of problemen op het gebied van relaties, financiën of gezondheid veroorzaken vaak stress gerelateerde klachten. Het herkennen van de oorzaken is een belangrijke eerste stap in het verlagen van je algehele stressniveau. Maar belangrijker nog is het optimaliseren van je brein om op een gezonde manier met stress om te gaan. Want hoe je brein geconditioneerd is, bepaalt voor een groot deel hoe heftig stress bij je binnenkomt en hoe je ermee omgaat. In een samenleving waarin het niet altijd mogelijk is om stressvolle prikkels te vermijden, moeten je hersenen in balans zijn om hier goed mee om te kunnen gaan.

Bij het woord stress denken we vaak aan psycho-emotionele stress. Maar je lichaam kan ook andere factoren als stress ervaren, denk aan slechte voeding, een tekort aan nutriënten, te vaak eten, te weinig of extreem veel bewegen, straling, medicatie, milieuverontreiniging en andere toxines die we binnenkrijgen. Verder kunnen vaccinaties, alcohol of roken en een virus ook voor stress zorgen.

De 7 pijlers

Lees hier meer over alle 7 Brain Balance pijlers