Chronische stress; oorzaak overprikkeling
Bij het woord stress denken de meesten van ons meteen aan iets negatiefs, maar stress is niet altijd slecht. In de basis is het niets meer dan druk, spanning of belasting. De biologische functie van stress is zelfs essentieel: het helpt je om te overleven. Zonder stress zouden we simpelweg niet functioneren.
Kortdurende, acute stress kan je zelfs sterker maken en zorgt ervoor dat je scherp blijft in uitdagende situaties. Het wordt pas een probleem wanneer stress chronisch wordt. Dit kan leiden tot klachten zoals angst, depressie en burn-out. Te veel stress veroorzaakt een disbalans in je hersenen en beïnvloedt daarmee je hele leven. Je systeem wordt continu belast, wat zowel fysiek als mentaal grote gevolgen kan hebben.
Waarom stress meer impact heeft tijdens de pre- & perimenopauze
Tijdens de pre- en perimenopauze worden we minder stressbestendig door de schommelingen in onze hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Deze hormonen hebben een directe invloed op je brein en zenuwstelsel. Oestrogeen ondersteunt bijvoorbeeld de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die je helpt om kalm en veerkrachtig te blijven. Wanneer je hormoonspiegels dalen, neemt je vermogen om stress effectief te hanteren af. Dit kan ervoor zorgen dat situaties die je eerder makkelijk aankon, nu overweldigend aanvoelen.
De eerste waarschuwingssignalen van stress – zoals hoofdpijn, hartkloppingen, buikpijn of chronische vermoeidheid – worden in deze fase vaak versterkt door hormonale disbalans. Als deze signalen genegeerd worden, kan stress op de lange termijn leiden tot ernstigere klachten zoals een burn-out of hormonale uitputting.
Een brein in balans is de sleutel tot stressmanagement
Stress heeft vele gezichten. Het kan voortkomen uit een hoge werkdruk, relatieproblemen, financiële onzekerheid of gezondheidsklachten. Daarnaast ervaart je lichaam ook andere vormen van stress, zoals:
Ongezonde voeding of een tekort aan voedingsstoffen
Overmatig of juist te weinig bewegen
Chronische blootstelling aan toxines, zoals straling, luchtvervuiling of alcohol
Medicijngebruik en andere belastende factoren
In de pre- en perimenopauze is het essentieel om je brein in balans te brengen, zodat je beter met deze stressfactoren kunt omgaan. Hoe je brein is geconditioneerd, bepaalt voor een groot deel hoe je stress ervaart en erop reageert. Hoewel het vermijden van stressvolle situaties niet altijd mogelijk is, kun je leren om je hersenen en hormonen in balans te brengen, zodat stress minder vat op je krijgt.
Door bewust om te gaan met voeding, beweging, ontspanning en het vermijden van toxische prikkels, kun je je stressbestendigheid verbeteren. Dit geeft je niet alleen meer rust in je hoofd, maar ondersteunt ook je hormonale balans en algehele welzijn in deze uitdagende levensfase.